Saker att tänka på när du köper en bostad.

  1. Skaffa lånelöfte. Ansök om ett lånelöfte tidigt i processen för att du ska vara beredd när det är dags för budgivning. Det kostar inget för ett lånelöfte, det är bara tidsbegränsat. Jämför också bolånevillkoren mellan olika banker för att få ett så fördelaktigt lån som möjligt.
  2. Gå på visningar. Titta, jämför och ställ frågor så blir det lättare för dig att komma fram till vad du vill ha och vad du behöver i en bostad.
  3. Läs på! När du går på en visning får du en beskrivning med all information om bostaden. Kolla igenom den noga. Sätt dig i föreningens regler så du vet vad du köper dig in i. Det är viktigt att du, din bostad och föreningen trivs med varandra.
  4. Gör en budget. Kolla igenom boendekostnaderna för bostaden och stäm av din budget med din bank. Kontrollera även föreningens ekonomi, för om den är dålig kan månadskostnaderna tillslut bli högre.
  5. Undersök vad du köper. Alla som köper en bostad har en stor undersökningsplikt. Du ska försäkra dig att alla fel och brister är kända inför köpet. Du får inte ersättning för fel du hittar i efterhand. Undersök bostadsrätten och gemensamma utrymmen mycket noga för att inte missa något. Om du hittar fel i efterhand bär säljaren ansvar under två år efter köpet. För att du ska få ersättning måste du bevisa att felet funnits sedan du köpte bostaden, att det inte var upptäckbart, att det inte är förväntat med hänsyn till bostadens ålder, skick eller konstruktion och att lägenhetens egenskaper avviker från uppgifter som säljaren lämnat.
  6. Budgivning. Om du inte är ensam om att vilja köpa bostaden kan det bli aktuellt med en budgivning. När budgivningen är igång är det bra att sätta en gräns på hur mycket du är villig att betala. Det är lätt att dras med i budgivningen och betala mer än vad du hade väntat.